Myślę że porzeczka kojarzy się wszystkim z owocami koloru czerwonego, białego lub czarnego idealnymi na różnego rodzaju desery i przetwory. Plantacje tych roślin z roku na rok powiększają swój areał bo zapotrzebowanie na soki, nalewki i smakołyki z porzeczek rośnie. Są też takie gatunki porzeczki które hoduje się głównie ze względów ozdobnych niż kulinarnych. Idealnym przykładem takiej porzeczki ozdobnej jest porzeczka złota coraz częściej poszukiwana jako świetna roślina na ozdobne żywopłoty. Jej drobne kwiaty może w pojedynkę są niepozorne ale jak pojawią się ich setki na krzewie widok jest niezwykły. W Polsce często jest wykorzystywana w sadownictwie jako podkładka dla piennych gatunków porzeczek i agrestu.
W Stanach Zjednoczonych często uprawiana też dla celów kulinarnych choć nie wszystkim owoce podchodzą ponieważ nieprzyjemnie pachną ale są słodkie i jadalne - idealne na dżemy. Polecam te roślinę do ogrodów.
W Stanach Zjednoczonych często uprawiana też dla celów kulinarnych choć nie wszystkim owoce podchodzą ponieważ nieprzyjemnie pachną ale są słodkie i jadalne - idealne na dżemy. Polecam te roślinę do ogrodów.
Komentarze
Prześlij komentarz