No i wielkimi krokami zbliżają się święta. Jeszcze tylko kilka dni i zacznie się wielkie świętowanie i oczywiście wielkie jedzenie. Ale może podczas tych świąt warto skupić się bardziej na owocach a nie na słodyczach, tortach i deserach. Oczywiście nie mówię że mamy rezygnować całkowicie z tych pyszności ale jak zjemy też coś absolutnie zdrowego to byłoby całkiem dobrze. W sklepach aż roi się teraz od cytrusów które są nieodłącznym elementem świąt. Pomarańcze, Mandarynki czy Grapefruity to chyba największa trójca owocowa królująca na Naszych stołach. Ale w tym gąszczu cytrusów coraz śmielej wyłaniają się egzotyczne specjały. Całe szczęście Polacy chętnie je kupują dzięki czemu ceny ich już nie straszą tak jak kiedyś. Teraz najtaniej można dostać Ananasy dobrze wszystkim znane, Kaki o wspaniałym i soczystym miąższu, Awokado dla smakoszy i oczywiście Liczi! Liczi które kiedyś kosztowało bardzo dużo dzisiaj jest osiągalne niemal dla każdego. Cena za kilogram w tej chwili sięga około 15zł za ale wychodzi tego sporo na wagę. Oczywiście największe ekspozycję tych owoców pojawią się w styczniu ale handlowcy dbają o to żeby można je było kupić na święta! Dla osób które jeszcze nie miały przyjemności je kosztować informuję iż je się biały miąższ schowany pod różowawą twardą skorupką. A w środku znajduję się duża ciemnobrązowa nie jadalna pestka. Oczywiście dla osób które nie lubią za bardzo obierać takie owocki w sklepach są dostępne już Liczi bez pestek w puszkach w syropie. Tak dodam na marginesie że też są pyszne. Warto też zwrócić uwagę w okolicach puszek z liczi ponieważ często tam można spotkać Rambutany i Longany które są podobnymi owocami nieco różniącymi się smakiem ale chyba równie dobrymi co Liczi. Ja najbardziej lubię je na surowo ale w galaretce czy na biszkoptowym cieście smakują wyśmienicie szczególnie w połączeniu z aromatycznym ananasem. Smacznego!
I oczywiście pamiętajcie że Liczi są dość trwałe dlatego przez jakiś tydzień można je swobodnie trzymać w miskach na stołach. Świetnie spełniają swoją rolę jako ozdoba ale najlepiej jak się je konsumuję :-)
I oczywiście pamiętajcie że Liczi są dość trwałe dlatego przez jakiś tydzień można je swobodnie trzymać w miskach na stołach. Świetnie spełniają swoją rolę jako ozdoba ale najlepiej jak się je konsumuję :-)
Nie wiem czy kupię je na Święta, ale już je jadłam i mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń