Co prawda Polska jest krajem w którym głównie kupuje się możliwie najtańsze banany i takowe się sprowadza to pojawiają się od czasu do czasu smakołyki takie jak Red Banan który różni się od tradycyjnego żółtego banana wyglądem i smakiem. Z zewnątrz skórka ma kolor brązowo czerwony i powinno się jeść okazy dojrzałe czyli takie które są już miękkie bo twarde nie mają wyrazistego smaku i są wstrętne. Różnią się też konsystencją która u banana czerwonego jest bardziej delikatna taka jakby karmelowa po prostu rozpływa się w ustach. Smak dla niektórych jest podobny ale jak skosztuje się tradycyjnego banan i potem czerwonego jest różnica i czerwony jest o wiele lepszy. W Polskich sklepach do kupienia jest głównie na początku roku (marzec-kwiecień) ale prędzej też można go zdobyć i kosztuje około 20zł za kilogram. Warto się skusić - Polecam!
Dzisiaj na blogu fantastyczna lista czerwonych rarytasów ogrodowych których jesienne przebarwienie przyprawia o zawrót głowy. Kolory ich są tak intensywne że często apart fotograficzny zaczyna fiksować i nie wie jak się prawidłowo ustawić żeby wyszło ładne wyraźne zdjęcie. W naszych parkach przeważa głównie kolor żółty i złoty a teraz przyszła pora na ostre kolorystyczne perełki! Oczywiście kolor żółty jest równie piękny ale musicie przyznać że taki mocny czerwonawy akcent jest jak najbardziej mile widziany w zestawieniach ogrodowych. ZACZYNAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Klon czerwony - jego kolor jest bardzo intensywnie czerwony ale widziałem też okazy których listki czasem o dziwo przebarwiły się na żółto! 2. Itea wirginijska - jej listki zmieniają się na kolor fioletowy nieco podobny do tego jaki mają Ambrowce ale dotyczy to kilku jej odmian! 3. Ambrowiec amerykański - prawdziwa petarda której kolor najczęściej jest czerwony lub fioletowy ale czasami spotkacie te...



Jeszcze takiego nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńja takiego jadłam pyszny jak byłam w afryce to jadłam smażonego nawet
OdpowiedzUsuńNa Litwie za 10zł do kupienia w każdym markecie Maxima
OdpowiedzUsuńW Almie właśnie się pojawiły, za 33,99/kg ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam w Almie za 17zł/kg, i nie wiem, jak je zrobić, bo w necie praktycznie istnieje tylko jeden przepis, smażenie z jabłkami...
UsuńNie jest to owoc popularny w Polsce z racji zarówno ceny jak i samej dostępności. Ale smażenie z jabłkiem może dać świetny efekt smakowy - Muszę wypróbować!
UsuńTylko te w almie są niedojrzale i obrzydliwe :(
OdpowiedzUsuńWięc należy je zostawić aż sobie dojrzeją spokojnie. Jak będą miękkie i prawie czarne są pyszne! Nie dojrzałe są nie dobre!
UsuńGówno ta alma właśnie kupiłem, bo szłyszałem, że smakołyk - a tutaj taka porażka. Jak mają dojrzeć? Może podgnić?
UsuńCzasem trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ostatnie które kupiłem obrałem za szybko i były nie dobre ale kilka razy się udało i były bardzo smaczne!
UsuńAnonymus Ty chyba piszesz z jakieś konkurencji almy bo twoje odpowiedzi są jakieś chore :D
UsuńTeż kupiłem w almie te banany. Chyba były niedojrzałe, bo skórka nie chciała odłazić... W smaku obrzydliwe...
UsuńNiestety one muszą być w pełni dojrzałem a przynajmniej tak zauważyłem bo tedy są smaczne. Kolor powinien być niemal czarny a owoc miękki w dotyku.
UsuńMoje są czerwone, wiec poczekam z tydzień, aż zmiękną i sczernieją, nie śpieszy mi się.
UsuńPewnie cierpliwość jest wskazana!
Usuńw Auchan są
Usuńpotwierdzam w auchan dziś kupiłem, oczywiście niedojrzałe, 13zł/kg
UsuńJezu smak tego banana jest rewelacyjny
Usuńtylko koneser doceni kołowaciejący język i długą przerwę w kiblu
(zakład o 10 zł)
dziś widziałam czerwone banany w piotrze i pawle i musialam sprawdzic co to kuźwa jest ;p
OdpowiedzUsuńDziś kupiłem w Auchan Nie da się tego jeść Nie dojrzałe bo twarde 6,99kg
OdpowiedzUsuńDziwnie tani!
UsuńPotwierdzam są w Auchan po 6,99 za 600g.
Usuńumnie leza juzprawie 2 tygodnie i dalej be
OdpowiedzUsuńMuszą leżeć razem z jabłkami
OdpowiedzUsuńWrażenia bezcenne cena zabija smak.... pierwszy i ostatni w życiu taki wynalazek
OdpowiedzUsuńBanany powinny dojrzeć po pewnym czasie. Włóż to torebki foliowej z jabłkami i zostaw na kilka dni w temp. pokojowej aż będzie b.miękki na całej długości palca.
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj kupiłam i były ochydne a drogie to dziadostwo . Tak jak skosztowałam to poszły do śmietnika. Moja sąsiadka też je kupiła w selgrosie, ja też tam i ona je gotowała i też je wywaliła, bo jej nie smakowaly nie polecam ich sa ochydne. Moja mama gdy ja bylam mala to je tez kiedys kupila i nam o dziwo smakowaly i to calej rodzinie, a potem kazdy zygal i sraczke mial.
OdpowiedzUsuńKupiłem 2kg 4zł/kg ze straganu w Wawie. Dojrzałe są pyszne. Rodzina mówi, że mniej słodkie, ale smak wyrazisty.
OdpowiedzUsuńKupiłem, spróbowałem i oniemiałe. Trafiłem na niedojrzałe. Masakra jakaś, są tak cierpkie że aronia przy nich to miód. Muszę poczekać aż dojrzeją. Mam nadzieję że warto.
OdpowiedzUsuńKupiłem te dziwne banany w Auchanie - zapłaciłem 9,99zł za 600g i też całe 9,99zł wylądowało do kosza na śmiecie. Kiedy kupiłem były twarde i obrzydliwe, poczytałem w necie, że muszą dojrzeć więc 3 tygodnie czekałem - owszem dojrzały i po skosztowaniu całość wylądowała na śmietniku :( NIE POLECAM !!!!! Wolałbym zjeść zgnitego i spleśniałego żółtego banana niż to czerwone cholerstwo :(
OdpowiedzUsuńKilka dni temu kupilismy w Auchanie. Czekam az dojrzeja, ale juz sie doczelac nie moge- slyszalam, ze sa przepyszne.
OdpowiedzUsuńCzy te banany są bardziej czy mniej kaloryczne niż normalne?
OdpowiedzUsuń